Vandenpeereboom – Arc-en-Ciel

Presentatie van het woonproject

Het woonproject Arc-en-Ciel is gelegen te Molenbeek tussen de Gentsesteenweg en het Weststation in een wijk in volle transformatie. Het is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer: de metrohaltes Ossegem en Beekkant zijn op slechts 5 minuten te voet verwijderd en het Weststation (trein, tram, metro, bus) op 10 minuten.

Dit is een project met een lange geschiedenis. De groep Arc en Ciel is in 2012 ontstaan. Deze groep telt vandaag 25 gezinnen. Zij hebben van meet af aan intensief deelgenomen aan het project. Ze hebben al een charter opgesteld met de gemeenschappelijke waarden van de verschillende gezinnen. Naast de deelname aan het project (beheer van de mede-eigendom, nadenken over het energieverbruik en het gebruik van de passieve installaties in het gebouw, enz.), organiseert de groep sinds 2018 elke eerste zondag van de maand een rommelmarkt in de straat om de buren te ontmoeten en de toekomstige wijk te ontdekken.

Praktische info

Adres: Vandenpeerenboomlaan 22 en Zwarte Vijversstraat 121-133 1080 Sint-Jans-Molenbeek

Bouwkundig programma:

  • 32 appartementen
  • Collectieve tuin voor de bewoners
  • Gemeenschapsruimte
  • Polyvalente zaal gedeeld met de vereniging ‘Vie Féminine’

Bouwheer: Woningfonds
Architectenbureau: Tijdelijke vereniging K&R (architectenbureau Stekke+fraas – Atelier 229)
Bouwonderneming: Thomas & Piron

Koop een woning in het Vandenpeereboom project

Er zijn nog 3 woningen beschikbaar. Opgelet, het is enkel mogelijk om een CLTB woning aan te kopen via aanmelding op de wachtlijst. Meer info hier.

Handige documenten

Partners 

  • Buurthuis ‘Bonnevie’, Convivence, CIRE (bewonersbegeleiding en omkadering van het participatieproces)
  • Woningfonds (hypothecair krediet en bouwheer)
  • ‘Vie Féminine’ (neemt een gemeenschapsruimte van 150m² in, met inbegrip van een polyvalente zaal, die gedeeld zal worden met een toekomstige mede-eigenaar)

Kader en financiering

Het project ‘Arc-en-Ciel’ is het tweede pilootproject dat in 2013 opgestart werd. In juli van dat jaar ontvingen we de gewestelijke subsidies om dit project te realiseren.

De aankoop van het terrein door het Woningfonds vond plaats in het kader van het wijkcontract ‘Westoevers’ (2007-2011). CLTB kocht het terrein van het Fonds in 2015. Met de geplande 32 woningen, een gemeenschappelijke tuin en een verenigingsruimte is het project in zekere zin het paradepaardje van onze vereniging.

Samenstelling van de projectgroep en bewonersparticipatie bij de voorbereiding

Vanaf 2012 heeft de CLTB een eerste groep toekomstige bewoners samengebracht binnen de projectgroep Arc-en-Ciel. De bewoners hebben vervolgens meegewerkt aan het opstellen van een reeks aanbevelingen die opgenomen werden in het lastenboek van openbare aanbesteding.

We organiseerden drie themagroepen met de partnerverenigingen van het project: ‘energie’ (voor rekening van Buurthuis Bonnevie), ‘mede-eigenaarschap – samenleven’ (CIRE), en ‘wijk’ (CLTB). De bedoeling is dat de toekomstige bewoners voorbereid worden op hun nieuwe eigenaarsstatuut en dat elk lid zich specialiseert in een of andere thematiek binnen de toekomstige mede-eigendom.

Ten slotte zullen ook tal van feestmomenten georganiseerd worden tijdens het proces, om de ontmoetingen en uitwisselingen tussen de leden van de projectgroep vlotter te laten verlopen, maar ook met de buurtbewoners.

‘Vie Féminine’ vervoegde het samenwerkingsverband eind 2015. Zij willen op het gelijkvloers een vrouwenhuis inrichten. Deze vereniging ziet in dit project niet alleen een voldoende grote en aangename ruimte voor haar activiteiten, maar ook de mogelijkheid tot creëren van interessante samenwerkingsverbanden met de gezinnen en de wijk.

Photo : Noémie Emmanuel

Toewijzing architectuuropdracht

In juni 2014 heeft het Woningfonds, bouwheer van het project, de opdracht toegewezen, onder de 7 inschrijvers, aan de tijdelijke vereniging K&R (Architectenbureau Stekke+fraas – Atelier 229, en onderneming Thomas & Piron).

De leden van de projectgroep en de partners hebben aandachtig de plannen van de verschillende inschrijvers bestudeerd. Een kleine delegatie van de groep Arch-en-Ciel heeft het Woningfonds ontmoet en om de resultaten van hun analyse te bespreken. “Nu kunnen we de plannen lezen als architecten”, zei een van de leden van de groep daar achteraf over.

Omdat ze hun project graag wilden voorstellen aan toekomstige buren en wijkverenigingen organiseerden de gezinnen een feest op het terrein in oktober 2015.

Stedenbouwkundige vergunning

De aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning werd ingediend in december 2015. Het zou uiteindelijk duren tot 25 oktober 2017, dus twee jaar na aanvraag, vooraleer ze uitgereikt werd.

Werf

De werken zijn gestart begin 2018, en de verhuis is voorzien voor de tweede helft van 2019.

De gezinnen van Arc-en-Ciel zijn reeds betrokken bij hun toekomstige wijk!

De bewonersgroep organiseert elke maand het Festival Bazar, een feestelijke rommelmarkt, in de buurt van het terrein waar hun woningen gebouwd zullen worden. De toekomstige bewoners investeren dus nu al in het wijkleven.

Wil je de groep leren kennen en kennis maken met de manier waarop CLTB de participatie in zijn projecten organiseert? De film Terrain à ne pas vendre vertelt de collectieve dynamiek van het begin van het project.