Transvaal

Photo : Lorella Pazienza (CLTB)

Adres : Transvaalstraat, 32 – 1070 Anderlecht

Bouwheer : CLTB

Architectenbureau : tweede fase wedstrijd ism Brusselse Bouwmeester. Geselecteerde bureaus: Atelier d’Architecture Alain Richard – AA-AR sprl, Czvek Rigby adf/saspj, Low Architecten bvba, PTArchitecten BVBA, Vers.A sprl

Bouwonderneming : te bepalen

Partners :

  • vzw FEFA

Stedenbouwkundig programma :

  • 16 woningen
  • Verenigingsruimte FEFA

Subsidiëringsbedrag : 1.425.940 €

Kader en financiering

Reeds vóór de oprichting van CLTB hadden onze partners van Samenlevingsopbouw ons gewezen op het bestaan van een terrein met potentieel voor een collectief woonproject. Het ging om een niet-bebouwde site, eigendom van de gemeente Anderlecht in de Transvaalstraat te Kuregem. Het terrein wordt begrensd door de blinde muren van het kinderdagverblijf ‘Le Bocage’ en door het voetbalterrein. De site werd overgenomen in het kader van het wijkcontract ‘Kanaal-Zuid’. De bodemsanering werd uitgevoerd door de gemeente eind 2015.

Het voorontwerp voorziet 16 woningen en een ruimte voorbehouden voor de gemeentelijke vereniging FEFA, een vzw met als doel de maatschappelijke inschakeling en de ontplooiing van jongeren via sport. Dit houdt een aanzienlijke meerwaarde in voor ons project, maar ook voor de vereniging, die zal kunnen beschikken over een lokaal net naast het voetbalterrein.

CLTB heeft de aankoopaktes voor het terrein getekend op 19 januari 2017.

Vooruitgang van het project

Vandaag wordt het terrein bezet door de onthaalcontainers van het naburige kinderdagverblijf ‘Le Bocage’, dat momenteel gerenoveerd wordt. Er werden ontmoetingen georganiseerd tussen de CLTB, de gemeente en  de vereniging FEFA om rekening te kunnen houden van de reële noden bij de uitwerking van een toekomstige speciale lastenboek.

In de loop van 2018 wil CLTB starten met het zoeken naar een geschikte architect en aannemer.