Transvaal

Adres : Transvaalstraat 32 1070 Anderlecht

Bouwheer : CLTB

Architectenbureau : PTArchitecten BVBA

Wedstrijd werd ism de Brusselse Bouwmeester georganiseerd. Andere geselecteerde bureaus: Atelier d’Architecture Alain Richard – AA-AR sprl, Czvek Rigby adf/saspj, Low Architecten bvba, Vers.A sprl

Bouwonderneming : te bepalen

Partners :

  • vzw FEFA
  • vzw Ciré

Stedenbouwkundig programma :

  • 15 woningen
  • Collectieve tuin
  • Polyvalente ruimte FEFA

Kader en financiering

Reeds vóór de oprichting van CLTB hadden onze partners van Samenlevingsopbouw ons gewezen op het bestaan van een terrein met potentieel voor een collectief woonproject. Het ging om een niet-bebouwde site, eigendom van de gemeente Anderlecht in de Transvaalstraat te Kuregem. Het terrein wordt begrensd door de blinde muren van het kinderdagverblijf ‘Le Bocage’ en door het voetbalterrein. De site werd overgenomen in het kader van het wijkcontract ‘Kanaal-Zuid’. De bodemsanering werd uitgevoerd door de gemeente eind 2015.

Het voorontwerp voorziet 15 woningen met collectieve tuin en een ruimte voorbehouden voor de gemeentelijke vereniging FEFA, een vzw met als doel de maatschappelijke inschakeling en de ontplooiing van jongeren via sport. Dit houdt een aanzienlijke meerwaarde in voor ons project, maar ook voor de vereniging, die zal kunnen beschikken over een lokaal net naast het voetbalterrein.

CLTB heeft de aankoopaktes voor het terrein getekend op 19 januari 2017.

Vooruitgang van het project

Vandaag wordt het terrein bezet door de onthaalcontainers van het naburige kinderdagverblijf ‘Le Bocage’, dat momenteel gerenoveerd wordt.

Op dit moment bevindt het project zich in de stage van het voorontwerp.