Pastoor Cuylits

Adres : Pastoor Cuylitsstraat 44, 1070 Anderlecht

Bouwheer : CLTB

Architectenbureau : te bepalen

Bouwonderneming : te bepalen

Partners : te bepalen

Stedenbouwkundig programma :

  • 9 sociale woningen waarvan 2x 1K, 2x 2K, 2x 3K en 3x 4K en een collectieve ruimte op het dak (belvedère)
  • Groendak
  • Tuin op gelijkvloers

Kader en financiering

Het project is gelegen in de kern van de wijk. Een wijk die op dit moment heel snel aan het veranderen is. Vastgoedoperaties, publiek of privaat, blazen de buurt nieuw leven in, maar zijn niet altijd gericht op het meest kwetsbare publiek. Daarom is een woonproject vanuit Community Land Trust hier gezien de uitdagingen heel logisch.

De site bestaat momenteel uit 4 magazijnen.

De verkoopakte is op 30 augustus 2018 ondertekend. Eind 2021 zouden de werken voltooid moeten zijn.

Tijdelijke invulling: 1/3 Lieu-Plek AbC

In afwachting van de start van de werken we samen met Communa om samen met verschillende locale organisaties en burgerinitiatieven een tijdelijk socio-cultureel centrum uit te bouwen.

1/3 Lieu-Plek AbC ging van start in mei 2019 en verenigt CLTB, Samenvoormorgen, HOMEforLESS, Gilbard, Maÿtu en Smartmush en samen bouwen ze een Fungal Lab, recyclotheek, twee woningen voor daklozen en een polyvalente ontmoetingsplek voor de buurt uit. Deze plek is tevens een belangrijke uitvalsbasis voor de ledenwerking van CLTB; zo vindt het CLTB keukenatelier er zijn uitvalsbasis: vanaf september 2019 starten zij met de organisatie van maaltijden voor de buurt en open gastentafels!