Antwerpsesteenweg – Lumière du Nord

Photo & montage : Sophie Ghyselen (CLTB)

Adres : Antwerpsesteenweg 413-417, 1000 Brussel

Bouwheer : CLTB en Leefmilieu Brussel

Architectenbureau : te bepalen

Bouwonderneming : te bepalen

Partners :

  • Woningfonds (hypothecaire kredieten)
  • Cir” (sociale begeleiding)
  • Brussel Leefmilieu (bouwheer, antenne voor parkwachters)

Stedenbouwkundig programma :

Het bouwproject voor passiefwoningen omvat:

  • 14 appartementen waarvan minstens 1 aangepast voor personen met beperkte mobiliteit)
  • Een tuin en meerdere gemeenschappelijke ruimtes
  • Een antenne voor de Brusselse parkwachters; de polyvalente zaal zal toegankelijk zijn voor de bewoners buiten de openingsuren van het park

Projectkader en financiering :

CLTB kreeg de middelen van het Brussels Gewest om het terrein gelegen op de Antwerpsesteenweg 413-417 te Brussel aan te kopen, in het kader van het duurzaam wijkcontract ‘Masui’.

Naast de woningen bevat het project ook een parkwachtersantenne van Leefmilieu Brussel, achteraan de kavel, die aan het toekomstige Zennepark paalt.

Partnerschap

Photo : Geert De Pauw (CLTB)

Leefmilieu Brussel was op zoek naar een plaats waar het zijn parkwachtersantenne kon inplanten voor het nieuwe park op het oude Zennebed, en CLTB zocht samenwerkingsverbanden met de wijk. Het uiteinde van de kavel, dat weinig geschikt was voor woningbouw, maar aan de moestuinen van het park paalt, bleek dus ideaal om deze antenne in te planten.

De polyvalente zaal van de antenne zal dus bestemd zijn voor gemeenschappelijk gebruik tussen de parkbezoekers (activiteiten georganiseerd door parkwachters-animatoren) en de bewoners van de CLTB-woningen (buiten de openingsuren van het park). In dit project zullen CLTB en Brussel Leefmilieu optreden als bouwheren. De gezinsbegeleiding is voor rekening van de vzw Ciré.