Veelgestelde vragen
Alle antwoorden op de meest gestelde vragen.
Hoe lang u moet wachten op een woning hangt af van:
• het aantal woningen geproduceerd door Community Land Trust Brussel
• uw referentienummer
• uw gezinssamenstelling (en uw behoefte aan woonruimte)
• uw inkomenscategorie en financiële draagkracht.
De belangrijkste prioriteit is uw referentienummer (anciënniteit van de inschrijving).
Maar :
- 5% van de woningen wordt bij voorrang gereserveerd voor kandidaat-kopers van wie het huishouden een persoon met een handicap telt.
- aangepaste woningen worden gereserveerd voor gebruik door personen met beperkte mobiliteit.
- grote woningen (3 of 4 slaapkamers) worden met voorrang aangeboden aan grote gezinnen
U bent vrij om al dan niet interesse te tonen in een CLTB-project. Het weigeren van een woning verandert niets aan uw prioriteit voor een toekomstig CLTB-project. U behoudt hetzelfde referentienummer voor de volgende verkoop.
Aan de andere kant, als u eenmaal een woning hebt aangevraagd en toegewezen gekregen, kunt u deze niet meer weigeren. U hebt een document ondertekend en bent gebonden aan het aankoopproces. Als u weigert, verlies u uw referentienummer en uw voorschot van € 2000.
U kandidaat stellen voor een woning betekent niet dat deze ook aan u wordt toegewezen. CLTB selecteert de kandidaat-kopers die reageren op de oproep en een volledige aanvraag ingediend hebben binnen de vereiste termijn. Uw inkomens, uw gezinssamenstelling en uw financiële draagkracht worden nagekeken. De woning wordt voor u gereserveerd als uw keuze overeenkomt met uw profiel en als u de geïnteresseerde kandidaat bent met het oudste referentienummer.
Als u een woning koopt, dient u te beschikken over het volledige bedrag van de verkoopprijs en bijkomende kosten. Het is echter mogelijk dat u het volledige bedrag niet tot uw beschikking heeft. In dat geval dient u een hypotheek af te sluiten bij een financiële instelling, die u vervolgens maandelijks aflost.
Community Land Trust Brussel verkoopt woningen, maar verstrekt geen hypothecaire leningen.
Om te kopen moet u een hypothecaire lening afsluiten bij een bank, waarna u hen de maandelijkse aflossingen betaalt. Een lening afsluiten, betekent uiteraard ook rente betalen.
U bent vrij om te kiezen waar u uw lening afsluit. Wij raden u echter aan om die af te sluiten bij het Woningfonds. Deze instelling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geeft acceptabele rentevoeten en laat u toe om te lenen zonder de voorlegging van een voorschot van 10% op de aankoopprijs.
Wanneer u wordt geselecteerd voor een woonproject, moet u binnen een zeer korte periode een voorschot van € 2.000 storten aan CLTB (waarschijnlijk 2 jaar voor het intrekken in het appartement).
Daarnaast moedigen we u aan om zoveel mogelijk te sparen om u voor te bereiden op uw aankoop. Het spaargeld zal het bedrag dat u moet lenen verlagen, of het kan u in staat stellen om een huis in een hogere categorie te kopen, waardoor uw koopkansen toenemen.
Er is geen leeftijdsgrens om u in te schrijven als kandidaat-koper bij CLTB of om huiseigenaar te worden. De belangrijke vraag die u uzelf moet stellen is of het project financieel realistisch is, omdat dit afhangt van uw situatie en uw eventuele spaargeld. Voor 50-plussers zal het moeilijker zijn om voldoende hypothecair krediet te krijgen. Het Woningfonds berekent de looptijd van een lening zodat u op uw 70ste verjaardag klaar bent met aflossen. Tot uw 40ste kunt u dus 30 jaar lenen. Maar als u bijvoorbeeld 52 bent, zal de maximale looptijd van uw lening 18 jaar zijn.
U bent vrij om uw huis door te verkopen wanneer u dat wilt, maar bij voorkeur niet in de eerste 5 jaar. Het kan u duur komen te staan, omdat u de kosten die u in de aankoop hebt geïnvesteerd misschien niet terugverdient. Bovendien heeft het Woningfonds een 'recht van voorkoop' op de eigendommen die het financiert en kan het eisen dat u een vergoeding betaalt als u binnen de eerste 5 jaar verkoopt en een meerwaarde maakt.
Ja, als uw woning niet langer geschikt is voor uw behoeften en gezinssamenstelling, kunt je een andere woning aanvragen. Dit kan echter pas 5 jaar na aankoop, tenzij er sprake is van een ernstige en onvoorziene verandering in de omstandigheden.
Ja, dit is mogelijk, onder bepaalde voorwaarden.
Willen de erfgenamen verkopen?
De erfgenamen hebben altijd recht op de ‘gekapitaliseerde’ waarde van de geërfde woning (dat wil zeggen het geld van de doorverkoop).
Willen de erfgenamen in de woning blijven wonen?
Dat is mogelijk tijdens de eerste 30 jaar na aankoopdatum. Nadien voert CLTB een controle uit. Als de erfgenaam voldoet aan de voorwaarden voor toegang tot sociale huisvesting op het moment van intrek in de woning of op het einde van de 30-jarige looptijd, mag hij of zij blijven wonen in het CLTB-apppartement tot het einde van de 50-jarige looptijd van het opstalrecht, met de mogelijkheid tot verlenging.
Als CLTB vaststelt dat de erfgenaam niet voldoet aan de voorwaarden, koopt CLTB het eigendom terug van de erfgenaam