Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Community Land Trusts: een mogelijk antwoord op de wooncrisis? Lezing Brenda Torpy, Leuven

4 juni, 2019 @ 8:00 pm - 10:00 pm

Op 4 juni komt Brenda Torpy, de directrice van de Champlain Housing Trust te Burlington (VS), naar Leuven.

Praktisch

Wanneer: 4 juni, 20u
Waar: M-Museum te Leuven, zaal Forum (Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven)
De toegang is gratis, schrijf je in via hier.
Organisatie i.s.m. CLT Brussel, de Stad Leuven, Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven, Oikos, Platform CLT Vlaanderen en Cosmopolis.

Programma
Lezing (EN): Brenda Torpy vertelt over het ontstaan en de groei van de Champlain Housing Trust **, haar visie over de mogelijkheid om op te schalen, geïllustreerd met voorbeelden van over heel de wereld.

Panelgesprek (NL): Dirk Holemans (Oikos – Denktank voor Sociaal-Ecologische Verandering) gaat in gesprek met: Lies Corneillie (schepen van wonen Stad Leuven), Anne Malliet (Team Vlaams Bouwmeester), Bruno Iserbyt (financieel coördinator CLT Gent) Brenda Torpy (Champlain Housing Trust)

Community Land Trusts zijn organisaties die blijvend betaalbare woningen beheren op gemeenschapsgrond. Het model werd ontwikkeld in de Verenigde Staten, in de nasleep van de zwarte burgerrechtenbeweging. Het model begint stilaan ingang te vinden in Vlaanderen. Na Brussel en Gent lanceert nu ook de Stad Leuven een studie naar de mogelijkheid om met een CLT te starten.

Meer en meer mensen raken overtuigd van het potentieel, maar kunnen Community Land Trusts meer zijn dan een nicheproduct? Kunnen zij op grote schaal een antwoord bieden op de stijgende woonprijzen en op de stedenbouwkundige en klimaatuitdagingen waar we voor staan? En kan een Community Land Trust een duurzaam platform zijn voor samenwerking tussen burgers en overheid?

Deel het evenement via Facebook, of verspreid de flyer mee binnen je netwerk.

**De Champlain Housing Trust in Burlington (VS) bewijst dat opschalen mogelijk is. De eerste CLT’s in de VS waren kleine burgerinitiatieven. De Stad Burlington was de eerste overheid om er voluit in te investeren. Het was Bernie Sanders, toenmalig burgemeester, die daar voor zorgde. Vandaag is de Champlain Housing Trust uitgegroeid tot een van de grootste en meest succesvolle CLT’s. Brenda Torpy was er bij van bij de start en is nu directrice van de organisatie. Ze is ook een van de belangrijkste ambassadrices van de wereldwijde CLT-beweging. 

Details

Date:
4 juni, 2019
Time:
8:00 pm - 10:00 pm
Event Category:

Venue

M-Museum
Leopold Vanderkelenstraat 28
Leuven, 3000 Belgium
+ Google Map