Oplossingen voor energierenovatie
Onze vereniging CLTB ontwikkelt een nieuw financieel instrument om energierenovatie te vergemakkelijken, inclusief te maken en de impact op de huizenprijzen te beperken.
Om een antwoord te bieden op de klimaatverandering en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, lanceert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een omvangrijk energierenovatieprogramma. Tegen 2050 moet elke woning geïsoleerd zijn, een hoge energieprestatie hebben (PEB C) en geen aardgas, steenkool of stookolie meer gebruiken. Verplichte renovatiemaatregelen zullen vanaf 2026 van kracht zijn.
Onze vereniging CLTB ontwikkelt een nieuw financieel instrument om energierenovatie te vergemakkelijken, inclusief te maken en de impact op de huizenprijzen te beperken.
Wat we voorstellen is een solidaire investering. Deze investering maakt renovatie toegankelijk voor huiseigenaars met een bescheiden inkomen. Zo kunnen ze in hun woning blijven wonen en hun comfort en energieprestatie verbeteren. Op lange termijn garandeert het ook de betaalbaarheid van deze gerenoveerde woningen voor toekomstige huishoudens met een laag inkomen.
Hoe is dit mogelijk? De solidariteitsinvestering is uitsluitend bedoeld voor renovatie en hoeft niet terugbetaald te worden door de huiseigenaar. De huiseigenaar op zijn beurt verbindt zich er echter toe om toekomstige huiseigenaars te ondersteunen. Bij de verkoop van de woning wordt afgesproken dat de meerwaarde die de renovatie oplevert beperkt blijft.
Dit alles wordt juridisch mogelijk gemaakt door het CLT-mechanisme om de eigendom van de grond te scheiden van de eigendom van de gebouwen. We gebruiken dit mechanisme nu al om nieuwe, blijvend betaalbare woningen te ontwikkelen.
We zijn op zoek naar een proefproject om dit uit te testen en te realiseren. Geïnteresseerd? We horen graag van je!