Onafhankelijkheid: het resultaat van 4 jaar begeleiding
De projectgroep Onafhankelijkheid -Ransfort, die vier jaar geleden van start ging, bereikt langzaam een nieuwe fase. In 2021, na iets meer dan twee jaar voorbereiding, namen de bewoners hun intrek. Sindsdien blijven CLTB en La Rue begeleiding aanbieden aan de bewoners, tot in februari 2024, twee jaar nadat ze hun woning hebben betrokken.
In de aanloop naar het einde van die begeleiding hebben we samen met onze partnerorganisatie Convivence getuigenissen verzameld van 15 bewoners.
Net als de andere projecten is Onafhankelijkheid multicultureel. Er wonen 21 gezinnen, die in 9 verschillende landen geboren zijn. Het eerste dat uit de interviews naar voren komt is de sociale cohesie, die veel mensen echt willen benadrukken.
“Ik voel me erg op mijn gemak in mijn woning. Ze is groot genoeg. Ik hou van het kosmopolitische karakter van het project.”
We investeerden veel tijd in het versterken van de samenhang binnen de groep. De toekomstige buren kenden mekaar niet voor de groep werd samengesteld. Vanaf dan ontmoetten ze mekaar om de twee maanden.
“De eerste keer dat ik mijn buren ontmoette, was op een gezellig evenement dat CLTB had georganiseerd, een ‘auberge espagnole’. We richtten werkgroepen op.”
De toekomstige bewoners kwamen samen om bijgepraat te worden over de voortgang van het project. We informeerden hen over de kenmerken van het gebouw, de buurt en de mede-eigendom. Op die samenkomsten namen de toekomstige bewoners ook samen beslissingen over hun gemeenschappelijke toekomst. Het bezoek aan de buurt was bijzonder populair.
“Het bezoek aan de wijk met André heeft me erg gerustgesteld, want toen ik eerst hoorde dat het project in Molenbeek was gesitueerd was ik bang vanwege de slechte reputatie van de wijk. André wist veel over de geschiedenis van de wijk en hij heeft ons veel uitgelegd.”
Naast de collectieve bijeenkomsten kwamen sommige mensen in kleinere groepen bijeen om aan een bepaald thema te werken, zoals energie, de buurt, de gemeenschappelijke ruimte of de huisregels.
“Via deze werkgroepen leerden we andere mensen kennen. Ik heb maar aan één werkgroep deelgenomen omdat het er anders te veel waren, maar er waren ook de grote groepsbijeenkomsten waar we informatie kregen van de andere werkgroepen. Ik nam deel aan de energiegroep omdat het belangrijk voor me was om te weten hoe ik mijn verbruik kan verminderen.”
Gaandeweg kwamen vragen aan bod over de hypothecaire leningen, het tekenen van de koopakte en de verantwoordelijkheden die horen bij het huiseigenaarschap. Om ervoor te zorgen dat iedereen begreep wat er op het spel stond, werden er verschillende bijeenkomsten georganiseerd. We organiseerden ook een ontmoeting met de notaris.
“Voor de ondertekening hadden we een ontmoeting met de notaris, waarbij we al onze vragen konden stellen. Het was voor mij een gelegenheid om meer te weten te komen over het eigendomsmodel van CLTB (wederverkoop, andere eigendommen, enz.) omdat het moeilijk is om alles te onthouden tijdens de eerste informatiesessie. Je onthoudt wel de belangrijke informatie zoals splitsing van de eigendom en het principe van mede-eigendom. Toen ik kocht, wist ik niet dat al die begeleiding er zou zijn.”
Nadat de bewoners in hun woning waren getrokken begon de tweede fase van begeleiding. Eens je in je nieuwe woning woont worden vragen over ventilatie, onderhoud van het gebouw, het schoonmaken van trappen en de indeling van gemeenschappelijke ruimtes veel concreter. Het is handig om meerdere keren terug te komen op bepaalde zaken.
“We kregen uitleg over de thermostaat, ventilatie en het gebruik van de cv-ketel, en een map met uitleg. Het bleef nog steeds moeilijk te begrijpen – ik heb er 2 jaar over gedaan. De WhatsApp-groep is een heel goed hulpmiddel. Als je iets niet begrijpt geven anderen antwoorden, sturen foto’s… ”
“Dankzij CLTB heb ik nu een kwaliteitsvolle woning en voel ik me veilig. Vroeger gaf de huisbaas nergens om. Nu ben ik blij dat mensen me komen bezoeken. (…) CLTB is als een familie. Als je wilt, kan ik je erheen brengen”.