CLTB ondersteunt Stad Leuven bij oprichting van een Community Land Trust

Bron: https://pers.leuven.be/stad-leuven-plant-oprichting-community-land-trust.

De stad Leuven en het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) zetten in het komende jaar stappen in de oprichting van een Community Land Trust. Een onderzoeksteam, geleid door Community Land Trust Brussel en met steun van de onderzoeksgroep Cosmopolis Centre for Urban Research van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), zal verschillende belanghebbenden samenbrengen, het concept bij hen introduceren en een pilootproject voorbereiden. De oplevering van de studie is gepland  voor februari 2020.

“Door grond te bewaren in een gemeenschap, ontwikkelt de stad formules van betaalbaar wonen in een context met sterk stijgende woning- en vooral grondprijzen. Het is één van de nieuwe recepten om wonen in Leuven opnieuw betaalbaar te maken. Doordat je de grond niet moet betalen, wordt de aankoop van een woning automatisch voordeliger. De gronden blijven eigendom van de CLT zodat je op lange termijn een beleid kan blijven voeren op die gronden”, zegt Lies Corneillie, schepen van wonen.

“Om wonen in Leuven opnieuw betaalbaar te maken, bestaat niet één oplossing, maar moeten we echt innovatief te werk gaan. Ik ben dan ook heel blij dat we met dit onderzoek de eerste stappen naar een CLT in Leuven zetten. Met een CLT geven we gezinnen met een lager inkomen niet alleen toegang tot betaalbare koopwoningen, maar werken we ook aan levendige buurten en ontwikkelen we projecten die de hele gemeenschap ten goede komen”, vult Lies Corneillie aan.

Email This Page