Tijdelijk, maar met blijvende impact

Tijdelijke woningen voor daklozen, lokalen voor een jeugdbeweging, een plek om paddenstoelen te kweken en daar nieuwe toepassingen voor te zoeken, een werkplaats waar oude voorwerpen een nieuw leven krijgen, een lokaal waar vrouwen uit de buurt samen kunnen praten over de opvoeding van hun kinderen, en een plek waar leden van CLTB mekaar kunnen ontmoeten.

Mocht je een paar maanden geleden de oude loodsen in de Pastoor Cuylitsstraat in Anderlecht hebben bezocht, zou je je moeilijk hebben kunnen voorstellen dat al deze activiteiten een onderkomen zouden vinden in deze vervallen gebouwen. Toch is dat precies wat er zal gebeuren.

Halfvol of halfleeg?

CLTB kocht vorig jaar dit gebouw, een oude hangar in de buurt van het Lemmensplein. We willen daar zo snel mogelijk nieuwe woningen bouwen. Maar dat kost tijd: een aanbesteding organiseren, de vergunning aanvragen, daar ben je al gauw twee jaar mee bezig. We willen het gebouw ondertussen niet leeg laten staan. Voor de buurt is leegstand een slechte zaak, en zo veel Brusselaars hebben geweldige ideeën maar vinden geen plek om ze vorm te geven. We sloegen de handen in mekaar met Communa, een vereniging gespecialiseerd in het tijdelijk gebruik van gebouwen. In een paar maanden tijd verzamelden zij een groep enthousiaste mensen die voor minstens een jaar, tot de start van de werken, deze plek leven willen inblazen. De voorbije weken gingen vrijwilligers aan de slag om het gebouw op te ruimen, te herstellen en in te richten.

Ook met CLTB willen we deze lokalen gebruiken. Heb je zelf een idee? Ben je op zoek naar een plek voor een activiteit? Wil je ons helpen om het gebouw samen met de andere verenigingen te beheren, om activiteiten voor de buurt te organiseren, om mee te helpen aan de inrichting ervan? Wil je ons helpen met het grote openingsfeest op 27 april? Laat ons iets weten! Bel Geert op 02/840 61 49 of mail geert.depauw@cltb.be

Email This Page