“Mijn engagement in CLTB hielp mij om mijn leven een nieuwe wending te geven”

Arlette van Jette

“Ik heb geluk. Samen met mijn man woon ik in een mooi, nieuw, appartement dat ik huur van de gemeente Jette. Het is een ruime, energiezuinige woning, en het maakt deel uit van een intergenerationeel project met transitwoningen van het OCMW van Jette. De huurprijs is heel redelijk. Meer dan de woning zelf hou ik van de gemeente waar ik woon: Jette! Ik kan niet precies onder woorden brengen wat ik er zo geweldig aan vind. Het is een dorp in de stad, een dorp waarvan de warme sfeer nauwelijks veranderd is sinds mijn jeugd, ook al is de bevolking sterk geëvolueerd. Het is er rustig en toch stedelijk, er is een mooi evenwicht tussen verschillende bevolkingsgroepen. Ik ben dol op Jette.

Ik ben dus heel tevreden waar ik woon, maar toch heb ik mij ingeschreven bij CLTB. Een vriendin had mij gezegd, dat zou echt iets voor jou zijn. Iedereen uit mijn omgeving had al een huis gekocht, en ik bleef achter in een huurwoning. Maar kopen zag ik niet zitten. Ik werkte halftijds, had vele andere activiteiten, en voelde mij daar goed bij. Ik vond het niet normaal dat ik me zwaar in de schulden zou moeten steken om een huis te kopen en dan verplicht zou zijn om meer te gaan werken, alleen om de lening te kunnen afbetalen. Ik wilde mijn leven niet veranderen, alleen maar om eigenaar te worden.

Iets anders

“Maar dit is iets anders”, zij die vriendin. “Het is betaalbaar, en het is een solidair project, het is op jouw lijf geschreven.” Ik ging naar de infovergadering van CLTB en ik was meteen verkocht. Het principe van CLTB beviel me, en ik hield van de sfeer op die vergadering. Ik ben sociaal ingesteld, en dit kwam overeen met wie ik ben en wat ik wil. En bovendien zou ik zo een betaalbare woning kunnen kopen. Mijn man was eerst niet overtuigd, maar hij zag me telkens enthousiast thuiskomen na de vergaderingen waar ik aan deelnam. Ik bloeide helemaal open. Hoe meer ik hem er over vertelde, hoe meer ook hij geïnteresseerd geraakte.

Ik ben namelijk ook lid geworden van de raad van bestuur. Ik had een brief gekregen waarin stond dat CLTB op zoek was naar kandidaten voor zijn bestuur. Ik heb toen gebeld om te zeggen dat dat me interesseerde, maar dat ik helemaal niets afwist van de bouwsector. Maar dat was geen probleem zeiden ze.

Ik vertegenwoordig de leden, de kandidaat kopers. Soms voel ik me ongemakkelijk, omdat ik niet zo veel contact heb met andere leden. Hoe kan ik hen dan vertegenwoordigen? Wat ik wel weet is dat veel families ongeduldig zijn en zouden willen dat er sneller meer woningen komen. Ik zeg nog niet veel in de raad van bestuur. Maar ik luister, en ik leer veel bij. Ik ben ook lid van de werkgroep die de leden van CLTB dichter bij mekaar wil brengen, en daar neem ik een veel actievere rol op.

Een hart voor bejaarden

Mijn engagement binnen CLTB heeft me geholpen om een paar belangrijke keuzes te maken, om mijn leven om te gooien. Ik werk als bejaardenhelpster in een rusthuis. Ik werk graag met bejaarden. Toch valt het werk me soms zwaar, vooral omdat ik zie dat sommige senioren niet gelukkig zijn in het bejaardentehuis. Toen CLTB startte met een project waarbij leden mekaar onderling zouden helpen heb ik voorgesteld om iets met bejaarden te doen. Het resultaat daarvan was dat ik ben beginnen gymlessen te organiseren in het dienstencentrum Miro, in Vorst. Een groep van vijf à zes gemotiveerde bejaarden komt daar nu elke week naartoe. En van daaruit is bij mij het idee gegroeid om zelf met een VZW te beginnen om bejaarden die langer zelfstandig thuis willen blijven te helpen. Als ik er in zou slagen om een paar bejaarden daar bij te helpen, dan zou ik heel gelukkig zijn.
Ondertussen heb ik ook mijn opleiding om diamanten te schatten opnieuw opgenomen. Ik heb vorige week mijn diploma behaald. Ik hoop zo een nieuwe job te vinden, waardoor ik ook meer tijd zal krijgen om met mijn VZW bezig te zijn.

In CLTB kwam ik in contact met veel geëngageerde mensen met boeiende projecten. Het is die sfeer die mij heeft doen zeggen, Arlette, het is nu of nooit. Het is tijd om uit de sleur en de routine te stappen, uit het systeem waar je in vastzit!

Ik weet nog steeds niet zeker of ik zal willen kopen wanneer CLTB mij een woning voorstelt, want tot nu toe zijn er nog geen projecten in Jette, en verhuizen naar een andere gemeente zou me zwaar vallen. Toch heeft dat meisje dat me vertelde dat CLTB me zou bevallen helemaal gelijk gekregen.”

Email This Page