Huizenruil voor gevorderden

Mieke en Lieven woonden in een huis met een tuintje in de Ransfortstraat in Molenbeek. Ze woonden er graag, maar de kinderen waren het huis uit en Mieke was wat moeilijk te been. Ze zochten een nieuwe woning in de buurt, kleiner en zonder trappen. Yasmina et Ismael woonden een paar honderd meter verder, in een CLTB-woning in het project “L’Écluse”. Ook zij waren heel tevreden met hun woning en met de buurt, maar de familie was uitgebreid, en hun appartement was aan de kleine kant geworden.

De buren raakten aan de praat. Als we nu eens onze huizen zouden ruilen? Niet zomaar voor enkele dagen, maar voor altijd. Maar het huis dat Mieke en Lieven twintig jaar geleden aan een interessante prijs hadden kunnen kopen zou nu, op de vrije markt, onbetaalbaar zijn voor hun buren.

Maar geld verdienen met hun woning, dat was niet waar Lieven en Mieke naar op zoek waren. In tegendeel, zij geloofden sterk in het concept van Community Land Trusts, het idee dat grond geen koopwaar zou mogen zijn. Daarom waren zij bereid nog een stap verder te gaan: zij zouden de grond onder hun huis schenken aan CLTB. Zo werd de woning betaalbaar voor Yasmina en Ismaïl, en konden ze hun huizen ruilen. CLTB kreeg er een stuk grond bij. De woning werd zo betaalbaar, niet alleen voor het gezin van Ismail en Yasmina, maar voor alle volgende bewoners, voor altijd.

“Het is niet normaal om met grond te speculeren”, zegt Mieke. “Ons huis is tien keer meer waard dan toen we het kochten. Wie kan dat nog betalen? Bovendien evolueren ook onze noden, samen met onze gezinnen en met onze gezondheid. Ons huidige systeem is daar niet aan aangepast.”
CLTB zorgde ervoor dat het idee werd omgezet in aktes en contracten. Niet eenvoudig, maar er werd veel tijd uitgetrokken om iedereen te informeren. “De begeleiding was heel goed”, bevestigt Lieven.

Iedereen is tevreden. De banden tussen de twee families zijn versterkt, de kinderen van Yasmina en Ismail genieten van hun tuin, Lieven en Mieke van het uitzicht op het Kanaal. Ze verheugen zich op het park dat momenteel wordt aangelegd voor hun deur, aan de Ninoofsepoort.

En voor CLTB was dit een unieke kans om haar park uit te breiden. Onze tiende woning is sinds 2018 een feit. Ben je zelf geïnteresseerd in deze formule? We bespreken dit graag met jou. Bel Geert De Pauw op 02/840 61 49 voor een afspraak.

Email This Page