Een ontmoeting in de straat tot een nieuw huis voor CLTB

In Molenbeek, zorgde een originele operatie voor een nieuw CLTB project. Twee families ruilden er hun huis en starten een nieuw avontuur. Een idee, een lange weg, een handtekening. Afsluiten van een hoofdstuk, een vriendschap die steeds sterker wordt, niet zonder pijn in het hart, maar vooral veel geluk. Mieke en Lieven schonken hun grond aan CLTB. Ismaël, Yasmina, Mieke en Lieven tekenen hun nieuwe eigendomsactie.

Een idee van toeval

Mieke en Lieven wonen er op een verwaarloosbare afstand vandaan in een huis, gebouwd eind de jaren ’90. Ze houden enorm veel van hun wijk!

Via via kwamen Yasmina en Mieke met elkaar in contact, op weg naar hun werk. Een banaal gesprek, op het voetpad, veranderde alles. Nadat Yasmina vertelde dat ze haar appartement te klein vond en Mieke haar uitlegde hoe ze het moeilijk had om de trappen op te gaan in haar huis, kwamen ze samen op het idee om hun huizen te ruilen. Eens thuis, hoefde Mieke niet veel moeite te doen om haar man te overtuigen. Lieven nam contact op met CLTB om het idee voor te stellen en na te gaan wat er mogelijk was.

Van idee naar werkelijkheid

Vele uren discussiëren, aftasten en mogelijkheden bestuderen gaven het idee meer en meer vorm. De twee families zijn het erover eens: dit was niet mogelijk zonder CLTB. “De begeleiding was heel sterk”, vertelt Lieven. Dit is de eerste keer dat CLTB betrokken is geweest bij een project zoals dit. Maar het heeft volgens de families zowel de banden tussen hen, maar ook de dynamiek van CLTB versterkt, waarvan ze de filosofie delen.  Bovendien kan deze innovatieve structuur ertoe leiden dat ook anderen dit idee tot hun werkelijkheid maken.

Bewustwording en huisvesting herdenken

Mieke: “Het is niet normaal dat we onze eigendom zouden gebruiken om te speculeren. Wie zou ons huis kunnen kopen? Het is 10 keer duurder dan voordien.” Levenslang wonen, ja, maar iedereen zijn situatie evolueert. Alleen, in koppel, kleine kinderen die groot worden en vertrekken, anderen die terugkomen… Hetzelfde geldt voor de gezondheid, ook als we vandaag gezond zijn, weten we niet wat er morgen zal gebeuren. Deze huizenruil toont dat we samen kunnen nadenken over alternatieven, aangepast aan onze individuele noden en situatie. Niemand kan vandaag nog, buiten heel kapitaalkrachtige mensen, de prijsstijgingen volgen. Twee inkomens en vaste contracten zijn niet meer voldoende. Yasmina vult aan: “Daarom moet de overheid CLTB ondersteunen, alsook de media, om mensen te informeren. Veel mensen stellen zich deze vragen.” Deze twee families blijven in Molenbeek, en hoeven hun levens niet grondig te veranderen. Een project zoals dit uitwerken op de lange termijn vraagt tijd en energie. Community Land Trust Brussel kan u helpen indien u geïnteresseerd bent om dezelfde weg te volgen als zowel de families van Ismaël en Yasmina, als Mieke en Lieven.

Email This Page