Verheyden – Le Nid

Photo : Yannik Rihoux (CLTB)

Presentation of the housing project:

The project “Le Nid” is located in Anderlecht near the Gare de l’Ouest station, in a residential area containing many facilities. It represents CLTB’s first pilot project, with the residential group having been formed in 2013. In September 2019, they finally moved into their new homes. At the beginning of the project, the residents formed the civil society entity “Le Nid” with CLTB. In this manner, they played a central role in the development throughout the process, particularly with regards to organizational, legal and architectural aspects. They were also trained in the operation of the building as well as the management of the co-ownership. On the whole, the project consists of the transformation of a disused parish into a complex of 7 dwellings, a community space and a garden (both of which are open to the inhabitants of the neighbourhood). The management of these spaces is carried out in collaboration with the neighbours.

Practical info:

Address: Rue Verheyden 121, 1070 Anderlecht
Client: Civil society entity « Le Nid » (7 buyer households + the FUP CLTB)
Architect: LOW-A
Contractor: Balcaen & Fils

Partners:

  • Convivence asbl
  • Fonds du Logement (mortgage loans)

Building programme:

The renovation and transformation of the building encompasses:

  • 7 apartments with individual basements
  • 1 of which is accomodated for those with reduced mobilities
  • Common areas (leisure room, laundry room, garbage storage)
  • A semi-public garden
  • A multipurpose space
  • An office space for associations

Project Framework and Funding:

The project “Le Nid” is the first pilot project to be initiated by CLTB. It was initially the subject of a case study as part of a feasibility analysis for the transfer of the CLT model to the Brussels Region (commissioned in 2010 by the Secretary of State for Housing, Christos Doulkeridis). It subsequently became the first pilot project for the creation of the Community Land Trust Brussels.

The building was a disused parish hall, which belonged to the Association of Parish Works (AOP). At the end of February 2013, CLTB bought the building thanks to a subsidy from the government of the Brussels-Capital Region. Together, CLTB and the households formed the civil society entity “Le Nid” to ensure: the appointment of the architectural office; the obtaining of the urban planning permit and renovation premiums; the sale of the lots; the monitoring of the renovation work.

Project preparation meetings and workshops were held as early as 2013, with the construction work beginning at the end of 2016. The project was then completed in September 2020, when the inhabitants moved into their homes. Meanwhile, the households received mortgage loans from the Housing Fund (Fonds du Logement).

Composition of the group project and participative methodology:

The accompaniment of the families was organised in collaboration with our partner associations, first Samenlevingsopbouw Brussel, followed by Convivence. The 7 households were accompanied in all stages of the project, both individually and collectively. The civil society entity “Le Nid” was responsible for carrying out the real estate project until the completion of the renovation and the creation of the co-ownership. The inhabitants and the CLTB are thus joint clients/owners.

Through workshops and sessions organised by CLTB and its partners, the households designed and defined the project, such as the shared spaces (communal laundry room, playroom etc.). They were trained in the operation of the building and its installations, as well as the management of the co-ownership. Together with local residents, they manage the garden and community space, thus serving the neighbourhood.

The film Comme un escargot, made by Gsara, retraces the collective dynamics and trajectories of the inhabitants.

Photo : Thomas Dawance (CLTB)

Architectural contract:

In April 2014, the civil society entity “Le Nid” launched a public service tender to appoint an architectural firm. Of the twelve candidates who responded to the call for tenders, the LOW-A architectural firm was unanimously selected.

The parish centre was transformed into a complex of 7 housing units (including 1 for persons with reduced mobility), a community space and a garden. The entrance corridor leads through the front building (housing) towards the garden and facilities in the rear building. Most of the apartments are dual-aspect, each having a terrace in the courtyard. The renovation complies with the “Low Energy” standard.

Planning permission:

In December 2014, a planning permission application was submitted, and was granted in November 2015. The discovery of technical problems – linked to the outcropping of the water table – led to the plans being adapted with a request for a modified planning permit then being made. This permit was obtained in June 2016.

Construction work could then finally begin in late 2016. The project was completed in September 2020.

Deeds of CLT sales to households, moving in and the co-ownership guidance:

Once the permit was obtained, the apartment lots were sold to the seven households. The sale took place on December 21, 2015. This was done before construction work in order to allow the owners to apply for renovation premiums.

Since the September 2020 move-in, CLTB and Convivence have continued to support the co-ownership and accompany the group in the management of their building. This assistance aims to enable the residents to eventually manage the project and building independently.